Controleer of 'Slijtage/beschadiging wiellager hoorbaar of voelbaar' bij uw auto is geconstateerd!


Slijtage/beschadiging wiellager hoorbaar of voelbaar (190)

Wat doet een wiellager?

Een wiellager is een belangrijk onderdeel van de ophanging van een auto. Het is een ringvormig onderdeel dat tussen de naaf van het wiel en de wielophanging zit. Het belangrijkste doel van een wiellager is om de wrijving te verminderen die ontstaat wanneer het wiel draait. Het zorgt ervoor dat het wiel soepel kan draaien met minimale wrijving en slijtage. Het wiellager bestaat uit verschillende onderdelen, zoals kogels, een binnen- en buitenring en een kooi die de kogels op hun plaats houdt. Wanneer het wiel draait, draaien de kogels in de kooi en zorgen ze ervoor dat de belasting van het voertuig wordt verdeeld over het wiellager.


Een goed functionerend wiellager zorgt ervoor dat het voertuig soepel en veilig kan rijden. Als een wiellager versleten is, kan dit leiden tot ongewenste trillingen of geluiden tijdens het rijden, een slechte wegligging en minder controle over het voertuig. Dit kan de veiligheid van de bestuurder en passagiers in gevaar brengen en kan leiden tot ongelukken.


Het is belangrijk om de wiellagers regelmatig te laten controleren en indien nodig te laten vervangen. Bij de APK keuring wordt er ook specifiek gekeken naar de slijtage en speling van de wiellagers, om ervoor te zorgen dat het voertuig veilig op de weg kan worden gebruikt.


Een versleten wiellager kan verschillende gevolgen hebben, zoals geluiden, trillingen of een verminderde rijprestatie. Het kan ook de veiligheid van de bestuurder en passagiers in gevaar brengen, omdat een versleten wiellager kan leiden tot een slechte wegligging en minder controle over het voertuig.


Het vervangen van een wiellager kan variëren in kosten, afhankelijk van de omvang van de schade en de arbeidskosten van de monteur. Het is belangrijk om te weten dat het vervangen van één wiellager niet betekent dat de andere wiellagers in goede staat zijn. Als er één wiellager versleten is, is de kans groot dat de andere ook in een vergevorderd stadium van slijtage verkeren en binnenkort moeten worden vervangen. Het is daarom verstandig om alle wiellagers tegelijkertijd te laten controleren en indien nodig te vervangen.


APK punten

Bij de APK keuring wordt er gecontroleerd op slijtage en speling van de wiellagers. Als de wiellagers versleten zijn en niet meer goed functioneren, wordt de auto afgekeurd voor de APK keuring. Dit betekent dat de auto niet op de weg mag worden gebruikt totdat de wiellagers zijn vervangen en het voertuig opnieuw is gekeurd.


Om een versleten wiellager te laten vervangen, kan een bestuurder een autogarage of een dealer bezoeken. Het is belangrijk om dit snel te laten doen, omdat het rijden met een versleten wiellager gevaarlijk kan zijn en de schade aan andere onderdelen van de auto kan veroorzaken.


Verwante keurpunten met informatie:

Geen verwante punten gevonden

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.