Controleer of 'Stuur- of fuseekogel met slijtage kleiner of gelijk 1,0 mm' bij uw auto is geconstateerd!


Stuur- of fuseekogel met slijtage kleiner of gelijk 1,0 mm (AC4)

Wat doet een stuurkogel?

De stuurkogel is een cruciaal onderdeel van het stuurmechanisme van een auto. De functie van de stuurkogel is om de beweging van het stuurwiel naar de wielen van de auto te vertalen, waardoor het voertuig kan worden gestuurd.


De stuurkogel is een bolvormige koppeling die zich bevindt op het uiteinde van de stuurstang en past in een houder op de fusee van het wiel. De kogelgewrichtconstructie van de stuurkogel stelt de fusee in staat om te draaien en te bewegen, waardoor de wielen kunnen worden gedraaid en de auto kan worden bestuurd.


Wanneer de bestuurder het stuur draait, draait de stuurstang, waardoor de stuurkogel beweegt en de fusee draait. Deze beweging wordt overgedragen op de wielen van de auto, die dan in de gewenste richting draaien.


De stuurkogel is een belangrijk onderdeel van de veiligheid van een auto en moet regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en vervanging indien nodig. Als de stuurkogel versleten raakt, kan dit leiden tot speling in het stuur en een vermindering van de controle over het voertuig, wat potentieel gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

APK punten

Een van de APK-eisen voor de stuurkogel is dat er niet te veel speling mag zijn in de kogelgewrichtconstructie. Dit betekent dat de stuurkogel stevig vast moet zitten en geen tekenen van slijtage of beschadiging mag vertonen. Als er wel te veelspeling of slijtage wordt geconstateerd, dan moet de stuurkogel worden vervangen. In dit geval is de speling dusdanig klein dat de auto hierom niet zal worden afgekeurd. Wel wordt dit op het APK-formulier genoteerd omdat de speling op een later stadium wel te groot kan zijn.


Het is belangrijk om de stuurinrichting regelmatig te laten controleren en onderhouden om ervoor te zorgen dat uw auto veilig en betrouwbaar blijft.

Verwante keurpunten met informatie:

Geen verwante punten gevonden

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.