Controleer of 'Overmatige vloeistoflekkage overige vloeistoffen' bij uw auto is geconstateerd!


Overmatige vloeistoflekkage overige vloeistoffen (RA2)

Welke vloeistoffen zijn aanwezig in een auto?

Er zijn verschillende soorten vloeistoffen die in auto's voorkomen, elk met een specifieke functie. Hieronder worden de meest voorkomende vloeistoffen in een auto beschreven, evenals hun functies:


Motorolie: Motorolie is een smeermiddel dat wordt gebruikt om de interne onderdelen van de motor te smeren en te beschermen tegen slijtage en corrosie. Het voorkomt ook dat de motor oververhit raakt door warmte af te voeren en zorgt voor een goede werking van de motor.


Koelvloeistof: Koelvloeistof is een vloeistof die wordt gebruikt om de motor te koelen. Het circuleert door de motor en absorbeert de warmte die door de verbranding wordt geproduceerd. Het voorkomt oververhitting en beschermt de motor tegen corrosie en bevriezing.


Remvloeistof: Remvloeistof is een hydraulische vloeistof die wordt gebruikt om de remmen van de auto te bedienen. Het werkt als een overbrengingsvloeistof, waardoor de kracht die op het rempedaal wordt uitgeoefend, wordt omgezet in de kracht die de remmen bedient. Het heeft ook een hoog kookpunt om te voorkomen dat de remmen oververhit raken tijdens zware remomstandigheden.


Transmissievloeistof: Transmissievloeistof is een smeermiddel dat wordt gebruikt om de transmissie van de auto te smeren en te koelen. Het zorgt voor een soepele werking van de transmissie en voorkomt slijtage en corrosie.


Stuurvloeistof: Stuurvloeistof is een hydraulische vloeistof die wordt gebruikt om de stuurbekrachtiging van de auto te bedienen. Het werkt als een overbrengingsvloeistof, waardoor de kracht die op het stuurwiel wordt uitgeoefend, wordt omgezet in de kracht die de stuurinrichting bedient. Het heeft ook een hoge viscositeit om te voorkomen dat het stuurhuis oververhit raakt tijdens het gebruik.


Brandstof: Brandstof is een vloeistof die wordt gebruikt om de motor van de auto van brandstof te voorzien. Het wordt in de brandstoftank van de auto bewaard en wordt via de brandstofleidingen naar de motor gepompt. De brandstof wordt vervolgens verbrand in de motor om de energie te leveren die nodig is om de auto te laten rijden.


Mocht er sprake zijn van vloeistoflekkage is het mogelijk om een UV-additief aan uw lekkende vloeistof toe te voegen. Door hier met een UV-lamp op te schijnen kunt u zien waar de lekkage zich bevindt, en in sommige gevallen is dit makkelijk zelf op te lossen, wat weer een tripje naar de garage scheelt!


Het is belangrijk om regelmatig de vloeistoffen in de auto te controleren en indien nodig bij te vullen of te vervangen om ervoor te zorgen dat de auto veilig en betrouwbaar blijft werken.


Als er sprake is van vloeistoflekkage, dan kan dit duiden op een probleem met de betreffende vloeistof en/of het systeem waarin deze wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, een lekkage van remvloeistof kan wijzen op versleten remleidingen of afdichtingen, terwijl een lekkage van koelvloeistof kan wijzen op een lekkende radiator of waterpomp. Als er sprake is van vloeistoflekkage tijdens de APK-keuring, dan zal dit worden aangemerkt op het formulier.


APK punten

Tijdens de APK-keuring wordt gecontroleerd of er sprake is van vloeistoflekkage in de auto. Het is belangrijk om te weten dat uw auto niet wordt afgekeurd op dit punt, mits deze voor 1 januari 2018 in gebruik is genomen. In dit geval wordt het punt als reparatieadvies aangemerkt.


Als er sprake is van zichtbare olielekkage bij de motor, versnellingsbak en/of aandrijflijn wordt dit aangemerkt. Ook bij zichtbare lekkage van koelvloeistof uit de radiator, slangen, waterpomp of thermostaat zal dit worden aangemerkt. Dezelfde opmerking wordt gemaakt wanneer er bij visuele inspectie van het remsysteem sprake is van een lekkage. Dit kan echter wel een afkeur opleveren omdat dit direct de kans op remfalen vergroot.


Verwante keurpunten met informatie:

Geen verwante punten gevonden

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.