Controleer of 'Bandenspanning niet op de juiste waarde' bij uw auto is geconstateerd!


Bandenspanning niet op de juiste waarde (210)

Wat is bandenspanning?

De bandenspanning van een autoband geeft aan in hoeverre deze gevuld is met lucht. De bandenspanning van uw auto is een belangrijk aspect voor de veiligheid en prestaties van uw auto. Een te lage of te hoge bandenspanning kan leiden tot verschillende problemen, zoals verminderde grip op de weg, hoger brandstofverbruik en snellere slijtage van de banden. Daarom is het van belang om regelmatig de bandenspanning te controleren en indien nodig aan te passen.


Een te hoge bandenspanning kan leiden tot een verminderde grip op de weg en een oncomfortabele rit. Daarnaast zorgt een te hoge bandenspanning voor meer slijtage aan het midden van de band, waardoor deze sneller verslijt en de levensduur van de banden verkort wordt. Een te lage bandenspanning kan leiden tot oververhitting van de banden, verhoogde rolweerstand en een hoger brandstofverbruik. Daarnaast kan een te lage bandenspanning zorgen voor een verminderde stabiliteit van de auto in bochten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.


U kunt de bandenspanning zelf controleren met behulp van een bandenspanningsmeter of bij een tankstation. Zorg ervoor dat de bandenspanning van alle vier de banden gelijk is en dat deze voldoet aan de voorgeschreven waarde in het instructieboekje van uw auto.


Om de juiste bandenspanning te bepalen, kunt u de informatie in het instructieboekje van uw auto raadplegen. Hier staat meestal vermeld welke bandenspanning u dient aan te houden. Het is belangrijk om de bandenspanning te controleren wanneer de banden koud zijn, dus voordat u gaat rijden. Dit geeft een nauwkeuriger resultaat.

APK punten

Bij de APK keuring wordt er ook gekeken naar de bandenspanning van uw auto. De banden dienen namelijk de juiste spanning te hebben om veilig de weg op te kunnen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan dit als aandachtspunt worden genoteerd.

Verwante keurpunten met informatie:

Band onvoldoende profiel

Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.