Controleer of 'Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm' bij uw auto is geconstateerd!


Band(en) aanwezig met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm (AC1)

Wat is profieldiepte?

De banden van een auto zijn van cruciaal belang voor de veiligheid op de weg. Het bandenprofiel beschrijft de diepte van de gleuven in de band. Het is daarom essentieel om regelmatig de staat van de banden te controleren en te zorgen dat er voldoende bandenprofiel aanwezig is.


Bandenprofiel is het patroon op de banden dat zorgt voor grip op de weg. Het profiel zorgt ervoor dat water en vuil afgevoerd worden, waardoor de banden meer grip op de weg hebben. Een nieuwere band heeft vaak een dieper profiel dan een oudere band. Het is belangrijk om de staat van het profiel regelmatig te controleren, omdat dit invloed heeft op de veiligheid van de auto.


Je kunt het bandenprofiel op verschillende manieren controleren. Allereerst kun je kijken naar de slijtage-indicatoren in de groeven van de banden. Dit zijn kleine richeltjes tussen het profiel. Als het profiel gelijk staat met deze indicatoren, is het tijd om de banden te vervangen. Daarnaast kun je een profielmeter gebruiken om de diepte van het profiel te meten. Zo kun je nauwkeurig bepalen of het profiel nog diep genoeg is. Profieldieptemeters zijn over het algemeen goedkoop en goed om bij de hand te hebben. Analoge profieldieptemeters zijn makkelijk te gebruiken en mee te nemen!


APK punten

Bij de APK keuring wordt ook gekeken naar het bandenprofiel. Er moet minimaal 1,6 millimeter profiel aanwezig zijn over de gehele breedte van de band. Dit is een wettelijke eis. Als er te weinig profiel aanwezig is, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, zoals aquaplaning. Daarom is het belangrijk om de banden regelmatig te controleren op slijtage en voldoende profiel.


In dit geval heeft de band nog voldoende profiel maar wordt het wel aangemerkt bij de keuring omdat de band binnenkort zal moeten worden vervangen.

Verwante keurpunten met informatie:

Band onvoldoende profiel

Bandenspanning niet op de juiste waarde

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.