Controleer of 'Remschijf (ernstig) gecorrodeerd' bij uw auto is geconstateerd!


Remschijf (ernstig) gecorrodeerd (312)

Wat doet een remschijf?

Remschijven zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van uw auto. Ze zorgen ervoor dat uw auto op tijd stilstaat en dus de veiligheid van uzelf en anderen waarborgen. De remschijven zijn ronde schijven die aan de wielnaaf gemonteerd zijn en worden afgeremd door de remblokken wanneer u het rempedaal indrukt.


Wanneer de remschijven te dun zijn, is er sprake van oververhitting en kunnen ze gaan vervormen. Dit kan zorgen voor trillingen tijdens het remmen en een verminderd remvermogen. Het is daarom van belang om de remschijven regelmatig te controleren op slijtage en deze te vervangen indien nodig.


Een ander probleem dat kan optreden bij remschijven is 'verglazing'. Dit ontstaat wanneer de remschijven te heet worden en er een laagje verhard remstof op de schijven achterblijft. Hierdoor vermindert de grip tussen de remblokken en de remschijven, wat kan leiden tot een langere remweg. Om verglazing te voorkomen is het belangrijk om de remschijven niet te zwaar te belasten, bijvoorbeeld door niet te abrupt te remmen en regelmatig de handrem te gebruiken.


APK punten

Bij de APK keuring wordt er ook gekeken naar de remschijven van uw auto. De remschijven moeten namelijk voldoen aan bepaalde eisen om goed te kunnen functioneren. Zo mogen er bijvoorbeeld geen scheuren of barsten in de remschijven zitten en moeten ze dik genoeg zijn. De minimale dikte van de remschijven is afhankelijk van het merk en type auto en staat soms vermeld in het instructieboekje van uw auto.

Zelf remschijven vervangen

Als u een beetje vertrouwen heeft in uzelf kunt u vrij eenvoudig de remschijven en blokken vervangen van uw auto. Remschijven zijn eenvoudig online te bestellen en kosten vaak minder dan als u ze gelijk bij de garage aanschaft. Onderstaande video geeft een goed idee hoe het vervangen van remschijven in zijn werk gaat en hoe u dit zelf kunt doen.

Verwante keurpunten met informatie:

Schijf-, trommelrem loopt niet vrij

Remleiding door corrosie aangetast

Mechanische delen van het remsysteem vertonen slijtage.

Disclaimer

APKHistorie.nl neemt geen verantwoordelijkheid voor de eventuele aanschaf van een defect en/of onjuist onderhouden voertuig. De gegeven informatie dient niet als advies te worden gebruikt. Neem voor vragen en/of opmerkingen contact met ons op. Voor meer informatie over de data; Klik hier.